Kom til vakre Bøensætre i Aremark og lær hvordan du kan bruke mye av det naturen har å by på av ville vekster og det å bygge opp din egen kjøkkenhage.
Få ting er vel så deilig som å kunne nyte egendyrket grønnsaker eller ha kunnskap om hva man kan plukke og høste av ville vekster i naturen.
Nordmenn er opptatte av hage og natur, mat og helse som aldri før. Planlegger du å anlegge din egen lille kjøkkenhage i sommer? Man trenger ikke en stor hage, har du en balkong kan du bytte ut blomsterkasser med spiselige vekster og grønnsaker.
Ugress kaller mange det, men se heller på det som en gratis helsebringende resurs. Få «bakkekonakt», ro i sinnet og en smak av vårens spiskammers. Vi vil lage fantastiske matretter med det vi finner rundt Bøensætre. Vi vil ta for oss kompost, hvordan anlegge kjøkkenhage eller balkonghage. Såing, oppal og planting, og elles generell stell av kjøkkenhage.
På Bøensætre har vi tre forskjellige visnings kjøkkenhager.
- Vanlig radkultur med gjødsling av husdyrgjødsel og pløyig. Her blir de «store» grønnsakene som vi bruker mye av iløpet av året plantet som poteter, løk, selleri og kålrot til dyra
- Permkulturhagen «Blomsten» er det hovedsakelig dekkdyrking med både etårige og flerårige vekster. Du ser nesten aldri bar jord i naturen, dette bidarer til et friskt mikroliv og høye næringsverdier i jorden. Hagen inneholder ca 200 spiselige vekster og har et stort mangforld. Det er også satt opp et veksthus i denne hagen.
- Matskog eller fruktskog. Denne hagen er under oppbygging. Tanken med matskog er å etterligne skogen, men likevel få en så stor avling som mulig til minst mulig arbeidsinnsats. Når skogshagen har vokst seg til, vedlikeholder den seg selv stort sett og koster svært lite. Matskogen på Bøensætre vil gir oss frukt, nøtter, bær, og urte.
Permakurltur er et helhetlig planleggingssystem basert på å arbeide med, ikke mot naturen. Dette betyr å lage sammenhengende systemer hvor hver enkelt del har flere funksjoner og hvor hver enkelt funksjon er ivaretatt av flere deler. Et stabilt og vedvarende system. I Permakultur snakkes det om tredelt etikk: omsorg fro jorda, omsorg for menneskene og fordeling av overskuddstid, penger og materialer i forhold til dette. Hovedmålet er å skape stabile produktive økosystem som fungerer, og som er i pakt med naturen.
På kurset blir det litt teori, høsting, sanking og matlaging samt praktisk arbeid.
Kursets varighet fra kl 9:30-16:00
Ta med:
- Uteklær for sanketur og hagearbeid
- Forkle, innesko og skrivesaker
Du vil få te og noe å bite i, sammen lager vi en deilig lunsj som nytes inne eller ute avhenger av været.
Kusholder: Hedda Kortnes
Faktura vil bli sendt ut ved påmelding.
Avmelding: Dersom du ikke kan møte til kurset er det viktig at du melder fra skriftlig så fort som mulig.
Avmeldignsgebyr er 20% av kursavfgift fram til fire uker (28 dager) før kursstart. Ved avmelding seere enn 28 dager før kursstart må hele kursavgiften betales. Samme regel gjelder om det er sykdom eller andre årsaker.