Et vandreforedrag med fokus på selvforsyning
Kom til vakre Bøensætre, en av Norges best bevarte kulturlandskap, en husmannsplass i de dype skoger i Aremark. Bli med på en reise hvor Hedda Kortnes deler av sine tips, råd og erfaringer.
På den idylliske plassen klarer hun og mannen Egil å balansere gården etter en blanding av gammel husmannskunnskap og nytenkende permakultur prinsipper. Det å leve og bruke de fire årstidene med «ureist» mat og å være mest mulig selvbergende er noe de begge brenner for. Igjennom dyrehold, fisk fra setertjernet og to forskjellige kjøkkenhager.
Tema og agenda for kvelden: «Ta høstens råvarer med inn i vinteren», et vandreforedrag om oppbevaring av frukt, bær, urter og grønnsaker vi har dyrket og høstet – eller kjøpt:
- Omvisning på Bøensætre hvor vi ser på dyrehold og de to forskjellige hagene som er bygget opp. Permakulturhagen med sine ca 200 spiselige vekster og matskogen med frukt, bær og nøtter
- Oppbevaring og lager muligheter
- Inne blir det noe demonstrasjon med hvordan høstens råvarer bør behandles
- Smaksprøver av gårdens avkasning
Hvordan ta vi vare på denne dyrbare maten igjennom vinteren?
Adresse for kvelden: Bøensæterveien 380, 1798 Aremark
Oppfordrer alle til samkjøring. Parker ved anvist P-plass, de siste 400 meterne nyter du til fots. Det er da du får den riktige stemningen av å komme til Bøensætre. Da kommer du inn i det fantastiske kulturlandskapet med slåtteenger, rydningsrøyser og beitende dyr. I tillegg får du naturens lyder og lukter. Noe av kvelden vil vi være ute, klær etter vær! Lurt å ta med en hodelykt for hjemmveien. Vi minner om bomavgift ved avkjørsel fra riksvei 21, kr 50,- pr bil. Vipps
Om Hedda:
I 2015 kjøpte Hedda og mannen Egil Bøensætre. Etter tjue år som bonde og gartner på en industri gård i Lier, sitter hun på en stor kunnskap om matkretsløpet og hva som egentlig finnes i den maten vi får kjøpt i butikken. På familie gården i Lier var det stor produksjon i drivhus og friland av blomster og grønnsaker med leveringsavtaler inn til de store aktørene i Norge som Bama, Rema 1000, Mester Grønn og Plantasjen. Fra industri landbruk til husmannslivet med mest mulig selvberging fra gården og aktivt bruk av ville vekster, er hennes brede erfaring stor. Hun er opptatt av gamle mattradisjoner og å høste av det naturen gir oss. Hedda tok sin internasjonale diplomoppgave i permakultur som hun forsvarte i 2022. Jobber både som lærer og kursholder på Fagskolen og Raulandsakademiet samt tar på seg konsultasjons oppdrag innen permakultur og dens prinsipper. Hennes siste prosjekt er nettsamfunnet Permakulturfolk.no en undervisningskanal med egen podkast.
Hedda har en stor lidenskap for det helhetlige og harmoni mellom kropp, sjel og sinn. Gjennom riktig mat, positiv tankegang, fysisk aktivitet, meditativ avspenning og vel vær. Alt henger sammen!