Bli med tidligere Farmen mentor, Hedda Kortnes. Lær korleis du med enkle grep kan få ein mer berekraftig kvardag med fermentering og sjølvberging.
Hedda Kortnes er eier av Bøensætre Husmannsplass, «Farmen-gården» i Aremark. Hedda har en stor lidenskap for det helhetlige og harmoni mellom kropp, sjel og sinn. Gjennom riktig mat, positiv tankegang, fysisk aktivitet, meditativ avspenning og velvære. Hun er yogainstruktør, massør og jobber mye med tilstedeværelse. Hun holder mange forskjellige matkurs. Hennes motto er «bruk mat som din egen medisin»
Etter tjue år som bonde og gartner i Lier, sitter hun på en stor kunnskap om matkretsløpet og hva som egentlig finnes i den maten vi får kjøpt i butikken.
I 2015 kjøpte Hedda og mannen Egil Bøensætre. Fra industrilandbruk i Lier til husmannslivet på Bøensætre med mest mulig selvberging og aktiv bruk av å utnytte og leve etter årstidene vi har i Norge. Hvordan kan vi klare å komme oss igjennom vinteren uten å kjøpe alt for mye grønnsaker fra den andre siden av verden. Hva er egenlig bærekraft? På Bøensætre er målet og bli et levende kunnskapssenter hvor samspillet mellom natur, dyr og mennesker settes i fokus. Filosofien om «livets sirkel», bærekraft og permakultur går igjennom Hedda’s liv som en rød tråd.
Hennes reise som gründer har ført til spennende oppdrag som mentor i TV2’s realityprogram Farmen og Farmen Kjendis, 40 episoder i P1 med Hedda i grøftekanten, diverse intervju i radio og TV, mange reportasjer i aviser og blader, blant annet en stor reportasje i VG om Fermentering på Farmen. Hun er ellers mye ute og holder foredrag og deler kunnskap om bærekraft og helhetlig tankegang. Er også en av damene bak https://www.permakulturfolk.no
Reportasje med Hedda og fermentering i VG Godt:
https://www.godt.no/aktuelt/i/0KKGeA/ta-hoestens-raavarer-med-inn-i-vinteren?fbclid=IwAR0K1fA5ReB
Spesielle krav: Ingen
Ant. timar med lærar: 20
Dette vil være lærdom og kunnskap dere vil få innsikt i løpet av kurset:
- Bærekraft og permakultur, hvordan kunne leve mer selvbergende
- Hvordan lage sin egen næringsrike «grønne oase» på kjøkkenbenken gjennom hele vinteren
- Hva er urkorn og hvordan bruker vi det?
- Baking av forskjellige surdeigsbrød og fermenterte glutenfrie knekkebrød
- Hva er fermentering?
- Lag din egen fermenterte surkål til jul
Fermentering med saltlake og kjøpte melkesyrebakterier - Fermenterte drikker som vannkefir og kombucha
- Hvordan lage sin egen rå grønnsaksbuljong som holder seg igjennom hele vinteren
- Gamle tradisjoner med melk og syrning
Dette vil vi også komme innom:
- ville vekster og kjøkkenhage
- rengjøring og spa fra kjøkkenskapet
Studiemateriell:
Forkle, innesko, fjøl, kniv og rivjern, brødform eller jerngryte med lokk
1 stk 1 L glass hvor du kan få hånda ned i (Norgesglass)
4 stk ½ L glass (Norgesglass)
Små glass om du ønsker å ta med deg noen startkulturer hjem
Skrivesaker
Råvarer:
Læraren har med urrafinert havsalt, karve, grønnsaker/urter frå hagen til grønnsaksbuljong, urkorn, belgvekster for spiring, lerretspose for spiring, melkesyrekulturer, krydder, ferdig kombotcha eddik og smaksprøver, råmelk. I tillegg diverse grønnsaker (ca kr 300,- pr pers)
Arbeidsform: Fellesundervisning og individuell rettleiing
Vi gjer merksam på:
- Gjennom Studieforbundet kultur og tradisjon er dette kurset dekka av Kopinoravtalen, som tillet kopiering frå bøker og trykksaker til undervisningsføremål.
- Vi reknar med at deltakar følgjer sikkerhetsinstruksar frå kursarrangør og kurslærar. Kursdeltakar er ikkje dekka av forsikring frå arrangør.
Lærar: Hedda Kortnes
Nettsida: https://visitrauland.com/raulandsakademiet/kurs/fermentering/