De tre jentene Benedikte Lindhaugen Brække, Gun-Helen Johansen og Alice Snorradòttir fra Halden Kooperativ var lørdag formiddag en tur på Bøensætre i Aremark. Der fikk de en innføring i de økologiske produktene som produseres på gården av gårdsfrue Hedda Kortnes. Bøensætre er en av flere leverandører du nå kan få kortreist og økologiske varer fra igjennom Halden Kooperativ.
Klart for første pose
Vel fremme på Bøensætre inviterer Hedda Kortnes alle inn i huset hun og Egil Kortnes bor i på husmannsplassen Bøensætre.
– Bare kom inn på kjøkkenet her, så skal jeg vise dere noen av urtesaltene jeg har her, sier Hedda idet hun går inn på kjøkkenet og bort til en brøddeig som ligger på kjøkkenbenken. Etter at Hedda har satt sin surbrød-deig laget av selvmalt korn og egenprodusert yoghurt i ovnen, setter hun seg rundt bordet sammen med de andre jentene.
Halden Kooperativ tilbyr den første posen med økologiske varer til sine medlemmer i april. Hedda Kortnes sitt urtesalt er med i denne posen. Bøensætre mest lokale Til nå er Bøensætre i Aremark den mest lokale gården som er med som leverandør til Halden Kooperatives økologiske vareposer. – Det er Bøensætre som er nærmest Halden av våre leverandører foreløpig. Deretter ligger Stange nærmest. Men dette er fortsatt kortreiste og økologiske varer, spesielt sammenlignet med mange varer fra dagligvarebutikkene som ikke engang alltid er fra Norge, sier de tre jentene. Jentene har snakket med fler interesserte gårder i Østfold om konseptet økologisk og kortreiste varer, og de ønsker gjerne tips om flere.
– Hedda og Egil fra Bøensætre er de første som er så kortreist, og vi ønsker så lokale leverandører som mulig, legger de til. De sier at nå som Bøensætre er med i Halden Kooperative, får de kontakt med fler potensielt nye leverandører, og de håper at interessen bare vil øke. Grønnsaker i første pose.
Allerede 14. april er fristen for å bestille den første posen. – Posene kommer til å variere mye og er sesongavhengig. Nå går vi mot sesongavslutning for rotgrønnsaker, men mye annet er i vente. Mot høsten tenker vi at bær vil være en mulighet, sier Benedikte Lindhaugen Brække som er styreleder i Halden Kooperativ. Første pose kommer til å inneholde gulrøtter, kålrot, poteter, rødbeter, rød løk, pastinakk, grovmalt Emmermel og urtesalt fra Bøensætre. – Det har gått veldig fort fra vi startet for fult i desember-januar, og det er veldig gøy, fortsetter Lindhaugen Brække.
– Ja, nå har vi 50 medlemmer i kooperativet, noe vi ser på som veldig bra på så kort tid, legger arrangementsansvarlig Snorradòttir og innkjøpsansvarlig Johansen til.
Drevet av medlemmene
Mens de tre jentene rundt kjøkkenbordet snakker med hverandre og Hedda, varter gårdsfruen opp med hjemmelaget kransekake og økologisk sjokolade. Jentene får også hver sin kopp med helsefremmende Chaga-te, som er brygget på kjuker (sopp) som vokser på Bjørketrær.
Halden Kooperativ er et samvirkeforetak, og er både drevet og eid av medlemmene. Medlemsmøter, arbeidsgrupper og styret er det Halden Kooperativ er bygget opp av. Medlemmene deles opp i ulike grupper, som tar seg av pakking og ordning av alle vareposene på tur. Med 50 medlemmer per dags dato, betyr det at hvert medlem kun trenger å bidra med dugnadsånden en gang i halvåret.
Bøensætre lever
Ved Bøensætre-gården hvor Hedda og Egil Kortnes nå holder til, er det ikke tvil om at det aktivt satses på å bruke naturen og alt den byr på.– I fjor hadde jeg 30 ulike grønnsaker, og det kommer ikke til å bli noe mindre i år, sier Hedda og smiler fornøyd. Hun forteller at hun en gang hadde hele 60 urter på gården, og at drømmen er å få det mangfoldet tilbake på gården.
– Nå kommer snart dyra tilbake til gården her. I fjor hadde vi griser i skråningen der borte, og de har gått opp ugress for oss så nå er det helt klart til å begynne å bruke jorda der, forteller Hedda mens hun viser jentene rundt på gården. Hun peker utover slettene der hun skal lage en permakulturhage, videre til bakken der de slår høyet på gammelt vis, og til alle husene hvor de som ønsker kan komme og få leie seg en seng eller to.