Hopp til innholdet

Verdiskapningsmidler fra Riksantikvaren

  • av

Bøensætre i Aremark er den største og best bevarte husmannsplassen i Østfold. Stedet drives av Egil og Hedda Kortnes etter økologiske prinsipper. Tirsdag fikk de beskjed om at de har fått tildeling fra Riksantikvaren til å restaurere Skolestua på Bøensætre.

Publisert den

Bøensætre er en idyllisk plass i Aremark med en lang historie som strekker seg tilbake til 1700-tallet. På 1800-tallet nådde området toppen med 19 husmannsplasser i området. I dag drives stedet som en levende husmannsplass med husdyr og helårsbosetning, og Kortnes leier ut til kurs, konferanser og aktiviteter.
Nå starter de et prosjekt som heter ”Fra jord til bord”.
– Hovedmålet med prosjektet er å formidle kunnskap om kulturlandskap, natur, ville vekster, grønnsakshage, husmannskulturen og selvbergingsprinsippet, forklarer Hedda Kortnes. For å nå målet må de restaurere det gamle kjøkkenet i skolestua for å få et funksjonelt kjøkken og etablere en permakulturhage.

Hva er permakultur?
– Permakultur går ut på å utforme vårt miljø ,så vel naturen som bebyggelsen, på en måte som fungerer som naturens eget økosystem. Det blir med andre ord bærekraftig. Permakulturhagen tar vare på jordas mangfold og baseres på de arter som hører naturlig til her på Bøensætra, sier Hedda. Hun forteller at permakultur brukes som planleggingsredskap over hele verden og at det alltid knytter seg til lokale ressurser, mulighetene til dyrking og for å dekke grunnleggende menneskelige behov med minst mulig ressursbruk.

På Bøensætra tilbyr de flere kurs i løpet av året, blant annet om fermentering og kjøkkenhage. Dette er et ledd i utviklingen og bevisstheten rundt råvarer, matproduksjon og bærekraft.
– I samfunnet er det generell interesse for gammel norsk matkultur og teknikker for småskala matproduksjon av egen mat. Vi har også fått ønsker om kurs som omfatter opparbeidelse, stell og utvikling av egenprodusert mat på en miljøvennlig måte, forklarer hun.
– Vi vil ta vare på gamle mattradisjoner og ser det som en viktig oppgave å bringe disse videre til et bredere publikum.

Det er ingen tvil om at Egil og Hedda Kortnes har bred kunnskap om å drive økologisk og bærekraftig. Tusenvis av Farmen-seere stiftet også bekjentskap med Hedda sine kunnskaper da hun var Mentorens kone under innspillingen på Finnsvika.
De håper at midlene fra Riksantikvaren kan bidra til at de kan øke inntjeningen på gården og dermed sikre grunnlag for at begge kan jobbe på gården på fulltid.
– Det vil sørge for enda større muligheter for å videreutvikle og ytterligere ta vare på hele Bøensætras kulturlandskapsområde.

Kortnes har fått tildelt 568 000 kroner i verdiskapingsmidler fra Riksantikvaren med begrunnelsen om at prosjektet ”Fra jord til bord” er et godt eksempel på vern gjennom bruk.

Del dette: